Jag har inte råd! Eller?

Det är inte helt lätt att veta var/hur man ska börja. Ska man spara/placera i aktier? I fonder? 2018 var ju inget bra börsår precis. Vad händer nu? Kommer det att fortsätta söderut? Det finns hundratals bloggare och twittrare som du kan följa för att hänga med dem senaste trenderna, med allt från fintech till cannabis. Jag kommer inte att skriva några direkta rekommendationer här, utan jag tar det privat för dem som vill.

Men om du börjar med din egen ekonomi. Du har kanske redan ställt upp dina inkomster och utgifter mot varandra. Det skulle jag påstå är en bra start. Då ser du att du X konor över varje månad. Det är väl vettigt att spara dessa, och sen får man se vad det leder till? Ja, varför inte, det är väl detta som många sparekonomer rekommenderar. ”Försök att spara minst 500kr i månaden” Då har du kanske ett par hundra tusen, kanske till och med en miljon, när du går i pension. Det är fina pengar. Problemet med att plocka ut en klumpsumma, t.ex. när man går i pension, är att de pengarna försvinner fortare än man tror.

Jag pratar om att bygga upp en sekundär inkomst. En inkomst som kan betala för leasingen av din bil och din hyra varje månad. Så börja från andra hållet. ”Jag vill ha en sekundär inkomst på 10.000kr/månad.” Bra! – Då kan vi lägga upp en plan för vad som behövs göras för att du ska ta dig dit. Vill man enbart investera på börsen så kan man kanske räkna med en genomsnittlig avkastning på runt 8%. Personligen har jag bara ca 15% av min tillgångar på börsen för tillfället, resten har jag i andra värdeskapande projekt/investeringar. Men låt säga att du satsar allt på börsen. Då behöver du ett kapital på 1.500.000kr med en årlig avkastning på 8% för att du ska få dina 10.000kr/mån i genomsnitt. 1,5 miljoner får du ihop på 10 år om du sparar 6.000kr/mån och återinvesterar hela din avkastning varje år (ränta på ränta).

NU VET DU VAR DU SKA STARTA! Den 25:e varje månad när du får din lön så börjar du med att lägga undan 6.000kr. SEN betalar du dina räkningar. Det som du har kvar sen kan du leva för. Skulle du ha något över den 24:e – Grattis! – då når du kanske ditt mål på 8,5 år i stället för 10 år. Investera alltid i dig själv först. Gör inte som alla andra, utan tänk tvärt om. Väldigt få människor är så pass disciplinerade så att dem kan ha flera tusen på sitt lönekonto en hel månad utan att bränna det på ren skit. Så betala dig själv först, och låt med tiden din avkastning betala för dina kostnader (exempelvis en snygg bil). Vill du ha hjälp med att komma igång, tveka in på att kontakta mig, jag hjälper gärna till. Såklart Free of charge!

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: