Att börja året 370.000kr back

Att vara individuell idrottsman/idrottskvinna är extremt tufft. Samtidigt som jag fick leva min dröm under väldigt många år, fanns en ekonomisk press hängande över mig. När man spelar i ett lag, exempelvis fotboll eller ishockey, då betalar klubben för alla kostnader. Som lagspelare på proffsnivå får du även en lön varje månad. Ibland även andra förmåner som lägenhet och bil.

Som golf proffs är man helt själv. Det finns ingen som ”tar hand” om en, och man får inte heller någon lön. Alla intäkter är prestationsbaserade. En dålig månad har man troligtvis 0 kr in på kontot, men fortfarande väldigt mycket utgifter. Man betalar allting själv!

När jag gjorde mitt första träningspass den 1/1 varje nytt år visste jag att jag startade året ungefär 370.000kr back. Jag visste att mina kostnader för tävlingar mm låg på ca 250.000 kr, och mina levnadskostnader kunde jag begränsa till ca 10.000kr/månad. Det innebar att dem första 370.000 kronorna som jag spelade in, eller på annat sätt fick in, gjorde att jag gick break eaven det året. Det har jag lärt mig otroligt mycket av. Jag måste kunna prestera på topp även under extremt pressade situationer.

Det var lockande många gånger att plocka från mina tillgångar. Men ni kommer att förstå längre fram varför jag valde att inte röra mina tillgångar. Idag förstår jag att det var ett bra beslut. När jag tittar tillbaka på var jag spelade som bäst, och det skrev jag i ett tidigare inlägg, så var det när jag verkligen hade kniven mot strupen. Har du någon gång funderat på när du presterar som bäst? I vanliga livet är det kanske inget som man reflekterar över. Dem flesta går till samma jobb klockan 7 varje vardag, byter sin tid mot pengar, och går hem vid 16-tiden utan att ens reflektera över vad dem egentligen har åstadkommit under dagen. För mig känns det som bortkastad tid att göra så en hel livstid. Aldrig ta några risker, aldrig känna pressen, aldrig försöka att skapa något bättre. Framgångsrika företagare, som har byggt upp stora imperium, har tagit stora risker. Många av dem säger även att deras största utveckling kom när dem var nere på botten, när pressen infann sig. Dem hade kanske bara några kronor kvar på kontot, konkursen knackade på dörren, och det tvingade dem till att plocka fram något som dem inte visste att dem hade.

Mitt intresse för dem mentala processerna försöker att sätta ett finger på exakt vad det är som händer i dessa situationer. Jag tror att det på något sätt finns inom oss alla. Dem som vet hur man plockar fram det kommer att bli väldigt framgångsrika, oavsett vad dem gör i livet. Just nu kan jag bara reflektera över dem gånger det har hänt i min idrottskarriär. Men om några år kommer jag även att kunna reflektera över liknande situationer när jag bygger upp min egen business. Det kommer att vara situationer där jag vill sluta, där det känns som att jag bara misslyckas hela tiden. Men det är bara ett misslyckande om man ger upp, annars är det en lärdom, en chans att utvecklas!

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: