Måste man göra misstag för att lära sig?

Vad jag vet så finns det tre olika sätt som vi lär oss genom. Personlig misstag säger många är det bästa sättet att lära sig; ”Du måste första misslyckas för att kunna lyckas.” Det håller jag delvis med om. Men det finns ett sätt som jag tycker är överlägset bäst. Jag ska gå igenom alla tre kortfattat.

  • 1. Personlig inlärning, där vi bla lär oss av våra ”misstag.” Dem senaste 10 åren har jag inte misslyckats en enda gång. Däremot så har jag lärt mig väldigt mycket. När något inte går som man har tänkt sig så finns det två alternativ: man ser det som ett misslyckande, eller man ser det som en lärdom. Det sistnämnda känns mycket bättre. Jag har ”lärt mig” extremt mycket dem senaste åren. Jag har förlorat stora summor pengar på dålig investeringar, jag har inte lyssnat på kroppen och har därför blivit skadad. Listan är lång… Men jag har blivit väldigt mycket bättre på att se skillnaden på en bra och en dålig investering, och jag har blivit bättre på att lyssna på min kropp och inte bara köra på. Jag ska ju trots allt leva några år till i samma kropp, och det är många jag har hört säga ”you first need to lose money to make money.” Nu vet jag att det stämmer!!
  • 2. Vi lär oss av våra vänner. Ja, det gör vi. Detta hänger ihop med ett tidigare inlägg jag har skrivit angående vilka vi umgås med. Om vi ser våra vänner lyckas med något, då kommer vi med stor sannolikhet att göra samma sak. Problemet med att ”vänta och se” hur det går för våra vänner, är att när dem väl har lyckats så är det kanske för sent för oss. Men låt säga att du har en vän som har lyckats med något, och du vill göra samma sak, då kommer du att behöva information från din vän. Du behöver någon som guidar dig – en mentor. Vilket för mig vidare till nästa punkt.
  • 3. Att ha en mentor. Detta är den ABSOLUT SNABBASTE vägen till framgång. Att ta hjälp av, eller anlita, någon som redan har gjort sina misstag/lärdomar och vet vad det är som fungerar. Jag använde mig själv av detta under hela min aktiva proffskarriär. Jag ville ha tränare som själv hade varit i situationerna som jag kom att ställas inför, eller som hade varit med så pass länge och samlat kunskap under flera år för att veta vad som fungerade. Samma sak gör jag nu. Tänk själv att få tillgång till ett facit på vad som fungerar, i stället för att du ska lägga tid på att själv skaffa dig alla lärdomar. Du kommer att spara TID och PENGAR genom att ha en mentor!

Så vad är då bäst? En kombination av alla kanske? Kommentera gärna vad du själv tror är bäst. Jag tror att vissa lärdomar måste man nog få genom erfarenhet. Hur skaffa man sig då erfarenhet? 👇🏻

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: