Är du Positiv eller Negativ?

Att vi blir bombarderade med information idag är det ingen som har undgått. Hur det påverkar oss är väldigt individuellt. Men jag tycker ändå att man ser en stigande trend av utmattning och utbrändhet. Man blir utbränd för att hjärnan inte pallar mer. Den stänger av. Som en form av försvarsmekanism. Sen kan det vara väldigt svårt att starta upp den igen, och det tar lång tid innan den är tillbaka på 100%, om den ens någon gång kommer dit. Men det tror jag absolut att den kan göra med rätt träning och med rätt stimulering. Att då fortsätta bombardera hjärnan med information från exempelvis TV eller sociala medier är som att försöka torka sig efter man har badat genom att hälla en spann med vatten över sig. Knappast rätt sätt att bli torr på, eller hur??

Hur hänger informationsflödet då ihop med om man är negativ eller positiv? Många forskare menar på att våra hjärnor är programmerade att reagera starkare på negativa saker som händer än på positiva. Det är en typ av överlevnadsmekanism. När jag läste psykologi på Georgia State University i USA så fick jag lära mig att man var tvungen att tänka 10 positiva tankar för att balansera upp EN negativ tanke. Tycker du att informationsflödet idag har den uppdelningen? 10 positiva och 1 negativ nyhet? Självklart inte! Kan vi styra det? JA – det är klart vi kan! Men det tänker jag avsluta inlägget med…

Jag tror aldrig, i människans historia, att vi har haft det så bra som vi har det idag. Då tänker jag ekonomiskt/minskad fattigdom, tillgång till mat och rent vatten, teknik som underlättar i vardagen, ökad livslängd och väldigt mycket mer. Ändå blir vi överösta med negativa nyheter som svältkatastrofer, vården är dålig, jordbävningar, terrorattentat, bil-/flygolyckor och väldigt mycket mer. Om vi då går tillbaka till att vi behöver 10 positiva tankar/nyheter för at balansera upp 1 negativ, så förstår jag att fler och fler mår dåligt. Vi är inne i en nedåtgående spiral, eller många av oss i alla fall. Man hör om unga människor som inte borde ha ett bekymmer i livet, men som är så deprimerade att dem inte vill leva längre. DETTA ÄR SKRÄMMANDE!

Om jag då ska vara väldigt självisk för en sekund, och faktiskt tänka på mitt eget välmående. Är det då bra för min hälsa att jag lyssnar/ser på nyheter varje dag? Om det presenteras i genomsnitt 5 dåliga nyheter i en sändning, då måste jag balansera upp det med 50 positiva tankar/nyheter. FY FAN vad jobbigt det låter!! Kanske är det bättre att inte alls titta/lyssna på nyheter? Jag kanske missar väldigt mycket, som tex vad som händer med Brexit. Men helt ärligt, kommer det att påverka mig speciellt mycket? Kanske påverkar det mig mer att ständigt höra om allt negativt som händer.

Med allt negativ informationsflöde som finns idag, tror jag att vi omedvetet programmerar våra hjärnor att reagera starkare på negativa event, och nästan ignorera positiva saker som händer. Någon som känner igen sig? Man skulle kunna säga att vi nästan ignorerar det positiva och förankrar det negativa. Kanske inte medvetet just nu, men i det undermedvetna över tid. Hur tror ni att det påverkar er ekonomisk? En ökad mottaglighet för negativa kommentarer, en rädsla att följa det som man själv tror på, att inte ta vara på möjligheter och att inte våga ta risker. Någon säger kanske: ”Nej, det kommer inte att funka, du kommer inte att klara det.” Om vi är programmerade för att reagera starkare på negativ information så kan ni själva räkna ut vad som händer med era egna drömmar och visioner.

Ironiskt nog känns detta som ett negativt inlägg. Men det är precis tvärt om. Det är ett inlägg för att skapa en tankeställare, en stund att stanna upp och reflektera över våra vanor, och inte bara följa strömmen. Alla framgångsrika människor har varit positiva, följt sin inre röst, inte lyssnat så mycket på andra, och kanske i vissa fall stängt ute det negativa informationsflödet. Man behöver kanske inte veta allt som händer i alla delar av jorden.

Mitt sista år som golfproffs var jag på väg att hitta något riktigt bra, ett sätt att tänka som gjorde att jag kände mig fri. Jag började förstå hur jag själv kunde skapa ”zonen” när jag ville. Tyvärr kunde jag inte jobba vidare på det inom idrotten. Därför försöker jag att applicera samma tankesätt i mitt liv nu. Så skippa ursäkterna, VÄLJ att vara positiv, VÄLJ det positiva informationsflödet, VÄLJ att umgås med positiva människor, och VÄLJ att skapa en positiv stämning för din omgivning! Då ökar du dina chanser att bli framgångsrik, oavsett vad du gör.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: