RISK eller REWARD – Vad driver dig?

Jag har alltid vetat att jag inte är som alla andra. Nu känner jag att jag har fått det bekräftat. Jag har inte känt att jag nödvändigtvis är annorlunda på ett negativt sätt, men jag har förstått att jag tänker väldigt annorlunda mot vad många andra gör. Jag läser just nu en bok som har gjort att jag kunnat sätta fingret på vad det är. Det känns väldigt skönt. Det känns som en bekräftelse för mig själv. Men samtidigt har det väckt en hel del frågor.

Pengar i sig är ingenting som driver mig. Möjligtvis friheten som en viss summa pengar skulle skapa. Men det är nog snarare utmaningen i sig som driver mig. Sen om det är att vinna en golftävling, bli bäst i världen eller vad jag än håller på med, det spelar inte så stor roll. Men att jag känner mig fast i livet, utan möjlighet till att utvecklas, är nog den största faran.

Hur knyter detta an till Risk eller Reward? Hur förklarar det att jag inte är som alla andra? Väldigt många studier har gjorts på vad det är som driver människan. Man har kommit fram till att rädslan eller risken att förlora X, har ett större emotionellt värde än möjligheten att skaffa sig X. Läs meningen en gång till. Okej, vad betyder det? Jo, att om 1000kr skulle försvinna från ditt bankkonto så är reaktionen på det starkare än om 1000kr skulle dyka upp på ditt bankkonto. Vad betyder det i verkligheten då?

Om din chef kommer bort till dig och säger att han/hon vill höja din lön med 1.500kr per månad så tycker du säkert att det är jätteroligt. Men det är kanske inte så att du springer ett ärevarv runt hela företaget. Om din chef däremot kommer och säger att han/hon ska dra bort 1.500kr från din lön varje månad, så kommer majoriteten att reagera starkare på det än när dem fick 1.500. Det är ju FÖR JÄVLIGT!! Men är det inte exakt samma belopp?? Borde inte reaktionen vara den samma då?? Detta har man såklart gjort studier på.

Lärare i USA fick reda på att dem fick en bonus på 8% av sin årslön (vilket är lite drygt en extra månadslön) om dem höjde betygen för sina elever med 10% (inte bara skrev ett högre betyg utan höjde kunskapen hos sina elever genom bättre utbildning). Detta är väl något som alla hade kämpat för lite extra. Eller? SJÄLVKLART tänker jag! Det var här jag kom på att jag inte tänker som alla andra. 0% av lärarna la ner det lilla extra jobb som krävs för att höja kunskapen hos sina elever. Alltså INGEN!!!

När man i stället gav lärarna en extra månadslön i början på terminen och sa att ”Den får ni behålla om ni höjer kunskapen hos era elever med 10%.” Rädslan att förlora något som dem redan hade, gjorde att 30-40% av lärarna gjorde det lilla extra för att höja kunskapen hos sina elever.

Detta innebär att det är väldigt svårt att motivera människor att göra något utöver det vanliga, att motivera dem till att skapa en förändring, att motivera dem till att vilja utveckla sig själva, genom att erbjuda en bonus i form av pengar. Dem flesta kommer att värdera RISKEN högre än den REWARD som det ger. Nästan alla säger att dem vill ha mer pengar, men forskning visar tydligt att väldigt få är beredda att ta risken eller göra jobbet som krävs för att ta sig tid. Man vill alltså ha mer pengar utan att behöva göra något extra eller skapa en förändring i sitt liv. Kanske är det därför spelbolagen tjänar så mycket pengar? Föreställningen att kunna få mer pengar utan att behöva göra något… Det är här jag inser att jag tänker väldigt annorlunda. Jag drivs av att ta risken, att utveckla mig själv, att anta utmaningen och göra jobbet utan att egentligen tänka speciellt mycket på pengar. Givetvis väger det in. Jag behöver också pengar för att överleva. Men jag värderar friheten, som pengar skapar, högre än själva värdet på pengar i sig.

Fundera lite på hur du själv resonerar. Kunskap är makt. Att veta hur du själv är som person och vad det är som driver dig är en enorm tillgång. Vad är du beredd att göra för att skapa en bättre tillvaro för dig själv?? Är du den som hoppas på att du ska vakna upp en dag och upptäcka att du på ett mirakulöst vis har blivit miljonär, eller är du den som är beredd att kämpa och göra jobbet för att nå framgång? Om du tillhör den sistnämnda kategorin så hör av dig. Tillsammans kommer vi då att skapa något riktigt bra!

Hälsning från en som inte tänker som alla andra!

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

En tanke på “RISK eller REWARD – Vad driver dig?

  1. Oj vilken inspirerande text. Har själv läst i Christer Olssons bok, ”Du läcker vad du tänker”, att hela meningen med detta tänk är evolutionärt för att vi ska behålla livhanken och att denna impulsen stammar från oss som primitiva varelser.
    Här står vi inför utmaningar 😊

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: