Ser du fram emot en pension på 142 miljoner kronor?

I Sverige får man inte prata om pengar. Det är fult att göra det. HUR FAN SKA MAN DÅ KUNNA LÄRA SIG OM DET?!?! Om man sätter upp det på en piedestal som något som är fint/fult, som man inte får prata om, hur ska vi då kunna lära oss hur det fungerar? Vi lär oss ingenting i skolan om det. Det hade kanske varit en idé att lära sig hur lån fungerar, vad ränta-på-ränta är, hur en investering fungerar osv. Kanske är jag färgad av den amerikanska mentaliteten, efter att ha bott där i 5 år, där man kan fråga framgångsrika personer hur dem har lyckats, hur dem har gjort för att tjäna sina första kronor/dollar och vad dem har gjort för att få det att växa. Dem tycker bara det är roligt att berätta och jag tycker det är intressant att lyssna. Det betyder inte att allt i livet handlar om pengar för min del, långt ifrån. Men jag lär mig gärna hur det fungerar.

Kommer du att ha en pension på drygt 140 miljoner kronor? Inte? Du har kanske inte ens börjat tänka på pensionen. Jag förstår. Att spara pengar till pensionen måste vara något av det tråkigaste och mest osexiga som finns. Varför tänka på något som ligger långt i framtiden, för vissa iaf. Man vill ju leva här och nu. Det vill jag också. Men man kanske kunde sparat automatiskt på något sätt? Så att det inte ens märks eller känns? Nej, jag tänker inte i första hand på att ha en stående överföring.

Min egen portfölj av företag är fokuserad på stabila företag som ger en relativt hög direktavkastning, dvs ger en aktieutdelning till sina aktieägare. Rätt eller fel, det får tiden utvisa. Det är så jag gör iaf, och har lyckats relativt bra med det. Men det finns olika sätt, det gäller att hitta något som man tror på och stå fast vi det. Börsveckan plockar varje år fram en portfölj av 10 bolag som följer ett par kriterier, där en hög direktavkastning är ett av dem. Det innebär att även om värdet på aktien kanske svänger, kanske till och med har backat några procent, så får du ändå en utdelning på kanske upp mot 8-9% i vissa bolag. Deras portfölj, som uppdateras varje år, har haft en genomsnittlig avkastning på 24% per år. Du behöver alltså inte vara en aktieguru för att prestera bättre än index. Men det är viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte garanterar framtida avkastning.

Det är tråkigt att spara. Jag fattar det! Men tänk om du kunde sparat 3-4% på din dagliga konsumtion. Alltså att du fick tillbaka några procent varje gång du handlade något. Ungefär som på ICA. Fast i stället för en tråkig check på 25kr så fick du pengar tillbaka på ett bankkonto. Som du kunde använda till att köpa aktier som motsvarar Börsveckans ”Utdelningsportfölj.” Enligt FN så ligger snittkonsumtionen i ett svenskt hushåll på lite drygt 20.000kr per månad. Att kunna spara 3-4% varje månad skulle innebära runt 700kr/månad. Det blir man ju inte miljonär på tänker du. Jasså inte?

Om du tar dina 700kr som du får tillbaka på din konsumtion och lägger dem i ”Utdelningsportföljen” varje månad så kommer det att bli väldigt mycket pengar på sikt. Ränta-på-ränta-effekten har du säkert hört talas om.

Om du är 30 år idag och lägger undan 700kr/mån (som du har sparat genom att få tillbaka 3-4% på din konsumtion) fram tills du är 67 år och har haft den historiska avkastningen på 24% per år i din portfölj, så har du 142.775.120kr på ditt konto när du går i pension. Vem tackar nej till det? Tackar du nej till det? För bra för att vara sant? I så fall behöver du utbilda dig själv lite mer i hur pengar fungerar.

Också till ”The Million Dollar Question.”

Om det ändå fanns ett sätt att spara 3-4% på sin dagliga konsumtion…

https://cbw.to/7rj3j9

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: