Agera eller Reagera – Vad gör du?

Ibland händer det att saker i livet inte riktigt går som man har tänkt. Orsakerna kan vara olika från gång till gång. Men sättet som vi bemöter problemen eller motgångarna på behöver inte vara det. Det finns två sätt som jag ser det på, som man kan bemöta problem man stöter på. Det ena tycker jag är bättre än det andra. Ni kommer säkert att märka vilket, men det är samtidigt upp till dig själv att bestämma vilket du tycker är bäst och mest effektivt.

När man reagerar på ett problem eller en motgång så låter man känslorna styra beteendet. Man blir kanske arg, ledsen, förbannad, eller bara helt uppgiven. Detta är en naturlig reaktion för dem flesta, även för mig själv väldigt många gånger. Det är mänskligt att reagera.

När man agerar så försöker man att hitta en lösning på problemet eller motgången. I stället för att låta känslorna styra så låter man förnuftet och logiken ta över. Detta är inte lika naturligt hos dem flesta av oss. Kanske för att det är mycket enklare att reagera än att agera. Men det går såklart att träna upp.

När jag var som mest aktiv med min idrott så jobbade jag mycket på att inte låta känslorna styra för mycket, framför allt när det gick dåligt. När en känsla kopplas till negativ upplevelse, exempelvis ett dåligt slag i golf, då ”fastnar” det i hjärnan. Är det då bra att reagera när man har gjort ett dåligt slag? Nej, självklart inte. Däremot så är det bra att reagera när man har gjort ett bra slag, eller när något bra har hänt. Då förstärks upplevelsen och den positiva känslan förankras i vårt minne mycket bättre.

Du som läser detta förstår ju såklart att man vinner mer i längden på att agera i stället för att reagera, framför allt på det negativa. Men här styrs vi också av grupptryck. Om många runt omkring oss reagerar, då har vi själva lättare för att hänga på och reagera på samma sätt. Det kan vara ett problem på jobb, eller kanske ett problem i samhället. Något som är högst aktuellt just nu är såklart att bensinpriset är väldigt högt. Det har fört med sig att väldigt många har anslutit sig till det så kallade Bensinupproret på Facebook. Är det då att reagera eller att agera? Jag tycker att det är både och. Tycker du något annat så får du gärna skriva en kommentar.

Om man ser till Bensinupproret som grupp, så tycker jag att man agerar. Man försöker att samla ihop en stor mängd människor för att visa ett missnöje, med hopp om att bensinpriset ska sänkas (genom sänkta skatter). Ett bra sätt att agera. Eller? Det återstår ju att se. Jag tror personligen inte att det kommer medföra en sänkning av bensinpriset.

På individuell nivå ser jag detta som ett sätt att reagera. Man följer en ström av andra missnöjda medborgare genom att skruva upp sitt eget missnöje. Hur kan man då agera? Vad kan man själv göra för att tanka billigare? Man kan ju såklart använda cykeln mer. Men det finns olika lojalitetsprogram så erbjuder rabatter. Jag är själv med i det som heter Cashback World. Där får jag i dagsläget 2,5% rabatt på Circle K. Sen kan man använda ett kreditkort som ger ytterligare 1%. Ibland får jag även Circle K’s kundrabatt på 15öre per liter. I skrivande stund så är det ca 75öre per liter billigare bensin.

Jag har själv valt att agera, i stället för att reagera.

Om du tycker att du tjänar för lite pengar varje månad. Gnäll inte, utan gör något för att tjäna mer. Utbilda dig själv. Se vad det finns för olika alternativ. Fråga någon som tjänar mer än vad du själv gör. Fråga någon som har en hobby eller business sidan om sitt vanliga jobb som ger dem lite extra varje månad. Om du tycker att din pension ser lite mager ut. Gnäll inte, utan gör då något för att bygga på den lite mer. Fråga andra vad dem gör. Det är inte fult att prata om pengar eller hur man tjänar dem. Vad är det värsta som kan hända om man ställer en fråga?

Gör en plan och bättra på din ekonomiska kompetens. Du behöver inte ha en magisterexamen i nationalekonomi för att förstå hur pengar fungerar. Hör av dig så får du lite tips på bra böcker.

Agera i stället för att reagera!

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: