Vad är passiv inkomst?


Om du inte vet vad det är så har du kommit helt rätt! Om du vet vad det är, men vill fördjupa dig lite mer, så kommer du under en månad framåt att få allt du behöver veta om ämnet här.

Alla som jobbar bygger upp passiv inkomst, utan att kanske tänka på det eller ens veta om det. När du betalar skatt så går en del av det till din pension. När du sen går i pension så betalar staten ut pengar till dig utan att du behöver jobba. Nu är det inte så att dina pengar läggs undan i en pott till dig, utan det som du jobbar in idag betalas ut till dagens pensionärer. Sen är det bara att hoppas på att det finns någon när du ska gå i pension som jobbar och kan göra samma sak för dig. Tyvärr är det mycket som tyder på att systemet inte håller, men det är en annan diskussion.

Det är exakt detta som passiv inkomst innebär. Att få pengar in på kontot, som tex pensionen, utan att behöva jobba. Med det sagt så kommer inte pengarna av sig själv. Du måste ha gjort någon form av arbete tidigare. Du måste ha byggt upp något som betalar ut pengar till dig. Eller använda dig av dina egna pengar för att bygga upp tillgångar som förräntar sig. Mitt tips – lita inte på att staten ska ta hand om dig, utan bygg upp något eget också.

95% av befolkningen har ingen aning om hur passiv inkomst fungerar. De litar på att det system som staten har ska garantera deras framtida passiva inkomst (pension). Den här (väldigt stora) delen av befolkningen äger bara 5% av tillgångarna/pengarna. De byter tid mot pengar 5 dagar i veckan och är fast i en situation som gör att de inte ser något annat alternativ. Detta är anställda och egenföretagare.

Övriga 5% av befolkningen gör något annat. De har antingen byggt upp ett system som levererar pengar in på kontot varje månad, eller använder sitt eget kapital för att bygga upp ett kapitalflöde, alltså pengar in på banken. Ett system kan tex vara att man har byggt upp ett större företag med en anställd VD. Fantastiskt tänker många. Tittar man på statistik från USA så är den genomsnittliga start-up-kostnaden 55.000$, alltså runt en halv miljon kronor. 90% av alla start-up-företag har gått i konkurs inom ett par år. Dyster statistik, men så är verkligheten. Att förränta sitt eget kapital för att skapa ett kapitalflöde går att göra genom tex köpa och sälja fonder eller aktier, eller fokusera på aktier med hög direktavkastning (aktieutdelning). Upp till 90% av de som handlar på börsen dagligen (day trader) har en negativ utveckling på sitt kapital. En studie från USA visade att day traders presterade 60% sämre än index år 2016. De hade alltså tjänat mer på att ha pengarna i en indexfond.

Att ha sina pengar på börsen är ingen garanti för avkastning. Att försöka bygga upp ett stort företag är ingen garanti för framgång. Det gäller att utbilda sig och framför allt prata med de som framgångsrikt bygger upp eller lever av passiva inkomster.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: