Kunskap är makt…eller?

Det sägs att kunskap är makt, men är det verkligen det? Jag har länge trott det själv. Men kanske är det bara ett av de uttryck som vi har accepterat som en vald sanning.

Först behöver man kanske reda ut vad makt är och framförallt vad det betyder för dig. 

Spontant har jag uppfattningen att makt är förmågan att påverka sin omvärld, men kanske framför allt sig själv. Enligt Wikipedia så är det ”förmågan att driva igenom sin vilja trots motstånd.” Detta låter ju rimligt när man tänker på makt i olika sammanhang.

Men vad har då kunskap med detta att göra – förmågan att driva igenom sin vilja trots motstånd? Ett av dagens största problem i samhället är övervikt. Om du som läser detta känner att du har ett par kilon för mycket runt midjan, som du kanske vill bli av med, tror du då att problemet ligger i kunskapen? Om jag berättar för dig att anledningen till att du har ett par kilon för mycket runt magen är för att du har för dåliga kostvanor och att du rör dig för lite så tror jag inte att du tänker: 

”- Wow, kan det verkligen vara så? Du menar alltså att om jag äter mer hälsosamt och motionerar mer regelbundet så kommer jag att bli av med några av kilona som sitter runt magen?”

DETTA VET ALLA!!!

Kunskapen finns och har ingenting med makt att göra. Om kunskap var makt så hade alla varit smala. Men nu är det inte så. Samma sak med rökning. ALLA VET att det är skadligt för lungor och andra organ och att man i princip är garanterad en massa otrevliga sjukdomar när man röker regelbundet. Kunskap är inte problemet. Därför kan vi nog komma fram till att kunskap INTE är makt. Förmågan att ”take action” eller att utföra är makt.

Att utföra är makt!

Ett tredje exempel skulle kunna vara ekonomiskt. Kunskapen om hur man skaffar sig fler tillgångar, mer pengar, mer tid till det man vill finns tillgänglig. Det finns till och med gratis presentationer och webinars man kan använda sig av. Men det är bara de som tar steget att implementera det i sina liv som kommer att lyckas. Att veta vad man behöver göra utan att faktiskt göra det kommer inte att leda någon vart. Formeln för framgång har du här:

Kunskap x Action = Framgång

Om du har 100% kunskap men 0 i action så kommer summan (framgång) ändå att vara 0.

Du kan ha all kunskap i världen, men om du inte har förmågan och viljan att utföra förändringen så har du absolut ingen makt eller framgång alls. Viljan att utföra, att våga ta steget, att våga ta en risk, att bryta mönstret, den hittar du enbart i dig själv. 

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: