5 lektioner från Rich Dad Poor Dad

Om du inte har läst Rich Dad Poor Dad av Robert Kiyosaki så rekommenderar jag att du gör det. Om du är intresserad av ekonomi och ekonomisk utveckling så är det ett måste!! Men även om du inte är det så är Rich Dad Poor Dad en väldigt bra bok som garanterat kommer att ge dig ett annat synsätt på vad som är tillgångar och vad som är ”liabilities.” Jag har inte hittat någon bra motsvarighet i det svenska språket. Men man kan uttrycka det som en post som belastar din ekonomi i stället för att tillföra något. Och när det handlar om att tillföra något i ekonomin så pratar Kiyosaki hela tiden om tillgångar som skapar ”cash flow” eller kapitalflöde – alltså strömmen av pengar in på banken.

Innan ni får en sammanfattning av de 5 bästa lärdomarna som Kiyosaki delar med sig av i boken så kan vi ta ett exempel som är väldigt tydligt, dvs att äga sitt eget hem. Detta är en dröm för många, inklusive mig själv. Men sett ur ett ekonomiskt perspektiv, framför allt med fokus på cash flow, så är det kanske helt fel. Låt säga att du äger en lägenhet för 1 miljon kronor och har en hyra på 3.500kr/mån, så har du 42.000kr som försvinner ut från ditt bankkonto varje år i form av hyra. Miljonen som sitter fast i din bostad skapar inget kapitalflöde in på bankkontot. Om du däremot har en hyreslägenhet som kostar 7.000kr/mån, vilket kanske känns dumt om du kan ha en hyra på 3.500kr i stället, och samtidigt har dina pengar i fonder som följer Mats Svenssons rekommendationer (20% genomsnittlig avkastning senaste 10 åren). Då har du 84.000kr som försvinner ut från ditt bankkonto varje år i form av hyra. MEN, du har skapat ett cash flow från miljonen som sitter i fonder på hela 200.000kr. Det innebär att fast än att du har en dubbelt så dyr lägenhet så har du ändå 116.000kr mer per år, eller nästan 10.000kr extra i månaden, i form av ett kapitalflöde in på banken som du kan göra annat för eller återinvestera för att öka på dina tillgångar.

Detta är ett exempel på att tänka på ett annat sätt än att bara följa ”samhällets sanningar” om att man ska sträva efter att äga sitt boende. Jag håller med om att det ”känns bra” att äga sitt eget boende och att vara skuldfri, men det är kanske inte alltid det bästa för din ekonomi på sikt. Och vill man bygga upp en stark ekonomi så är en bra regel att lämna känslorna utanför, även om det är svårt.

Robert Kiyosaki får en att ifrågasätta vissa saker som känns självklara. Sen vad man väljer att göra med det är upp till var och en. Men här kommer mina topp-5 från hans bok Rich Dad Poor Dad.

  1. Investera först, betala räkningar och annat sen. Jag har själv investerat ca 20% av min inkomst senaste 8 åren. Om jag inte kan leva på 80% av min inkomst så har jag antingen för dyra vanor eller så jobbar/tjänar jag för lite.
  2. Återinvestera kapitalflödet från dina tillgångar fram tills den dagen du har nått ditt mål.
  3. Utbilda dig själv genom att läsa böcker, lyssna på poddar, gå på föreläsningar och annat.
  4. Alla framgångsrika människor har gjort misstag och/eller förlorat pengar vid något tillfälle. Var inte rädd för att göra misstag, utan lär av dem i stället.
  5. Ha kontroll över dina känslor. Låt inte andras åsikter styra dina val.

Jag rekommenderar att du läser boken eller lyssnar på den som ljudbok. Jag tror att du kommer att finna den väldigt intressant. 🙂

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: