Vilken typ är du?

Det senaste året har jag träffat väldigt mycket människor i olika situationer. Vissa har jag knutit band med som jag är övertygad kommer att vara hela livet. Andra har jag märkt att jag inte vill lägga så mycket tid och energi på. Jag har funderat mycket på varför vissa människor lyckas och andra inte. Varför vissa verkar pricka rätt hela tiden medans andra står kvar och stampar på samma ställe. Vilka vill jag jobba eller umgås med och vilka vill jag helst slippa? Jag har inte kunnat sätta fingret på det förrän nu. Min chef och kollega jobbar mycket själv med personlig utveckling, och han visade ett klipp med Raymond Ahlgren där han berättar om tre personlighetstyper. Pusselbiten föll på plats.

  1. Person nummer ett är öppen för nya möjligheter och villig att lyssna till andras synpunkter. Även om den har en egen stark tro på sig själv och sin egen väg så förstår den också att andras synvinkel på samma sak kanske är bättre. Det går att diskutera öppet med den här personen och ”bolla” idéer fram och tillbaka. När en ny möjlighet presenteras är den inte sen med att utvärdera om det kan vara något intressant.
  2. Person nummer två är väldigt lik person nummer ett. Men det är EN STOR skillnad; person nummer två har väldigt svårt med att ”släppa sargen” för att testa något nytt. Att diskutera nya saker, nya infallsvinklar, nya projekt eller liknande. Det är kanske intressant, men att ta steget utanför sin egen ”comfort zone” och faktiskt ta första steget på resan kommer att bli svårt.
  3. Person nummer tre har precis som person nummer ett en stark tro på sig själv och sin egen väg. Skillnaden är att den inte är det minsta intresserad av att lyssna på vad andra har att säga eller ens förstå att det finns tillvägagångssätt som kanske kunde varit bättre än vad den själv har valt. Det enda som är viktigt är vad den själv tänker och tycker.

I videon som jag såg med Raymond pratade han om energitjuvar. Han hade fått frågan om vilka personer som man ska lägga sin tid och energi på, då vissa enbart tar energi och aldrig ger. Han förklarade med en person som ligger på golvet och vill ha hjälp upp:

När du sträcker ut din hand till person nummer ett så kommer den att ta tag i den och med egen kraft, och din, ta sig upp från golvet.

När person nummer två tar tag i din hand så får du göra det mesta av jobbet själv. Personen kommer nästan att kämpa emot och du får jobba väldigt hårt för att få upp personen.

Person nummer tre kommer att ta tag i din hand och försöka att dra ner dig på golvet, för den personen är inte intresserad av att du påstår att livet är roligare här uppe än nere på golvet.

Detta har hjälpt mig att förstå vilka personer som jag vill ha runt omkring mig. Men kanske viktigast av allt, vilken person jag själv vill vara. Fundera på vilken typ av människor du vill ha runt dig, om det är personer som ger energi eller som tar energi. Fundera också på vilken person du själv vill vara. För mig var valet självklart.

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: