Ingen upplyftande FN-rapport

För ett par dagar sedan läste jag en ”intressant” rapport från FN. Den har legat ute ett litet tag, så du som läser detta har kanske redan tagit del av den. När man får information presenterat för sig så gäller det såklart att vara källkritisk. I detta sammanhang, när det gäller en trend och en uppskattning, så får man acceptera att det kan bli så, men att det kanske inte heller blir det.

Jag har tidigare läst, och även delat med mig av i bloggen, om hur skört det svenska pensionssystemet är. Vissa hävdar att det är nära att kollapsa. Detta lägger jag ingen värdering i, för jag kan för lite. När man däremot tar del av FN’s beräkningar så är det inte helt orimligt att själv tänka i samma banor. Idag utgörs 9% av befolkningen av människor som är 65+ (pensionärer). Deras statliga pension kommer från skatt från övriga 91% (hur stor andel som är i arbetsför ålder vet jag inte och använder ”övriga” för att inte göra det allt för invecklat). Samtidigt så läser man att en stor del pensionärer tillhör kategorin ”fattigpensionärer” som knappt får vardagen att gå runt.

Det som FN’s rapport nu avslöjar är en beräkning på åldersfördelningen i samhället om 30 år. För mig själv, och mina vänner, är detta såklart intressant eftersom det är vid tidpunkten när vi själva kommer att gå i pension. Då beräknar FN att 25% av befolkningen kommer att bestå av 65+ och övriga då 75%. Det innebär att det kommer att finnas nästan 200% fler pensionärer, men 20% färre i arbetsför ålder som genom skatt ska försörja pensionärerna. Man behöver inte vara speciellt duktig på matte för att förstå att om det knappt går ihop idag, så finns det ingen chans i världen att det kommer att göra det om 30 år med den uppskattade demografin.

Det som hade varit intressant att veta är var brytpunkten går. Det är kanske denna tidpunkt som vissa refererar till som ”kollapsen” av pensionssystemet. I de flesta fall så har vi ett val, oavsett vilken situation det är (och i alla situationer har vi valet hur vi ska reagera på det). Men här ser jag just nu bara två alternativ.

  1. Staten höjer skatten för de som arbetar och/eller pensionsåldern (så att det fortfarande är 9% pensionärer).
  2. Du bygger upp ditt eget pensionssytem av tillgångar som skapar ett kapitalflöde och behöver inte tänka mer på detta.

För mig är det ett väldigt enkelt val. Är man bara ut i god tid så krävs det ganska små medel för att på sikt skapa något riktigt bra. Tyvärr kommer det att finnas väldigt många människor som står som frågetecken när det väl händer. Du kan såklart använda dig av det Excel-blad som jag har skapat, eller något annat som finns tillgängligt på webben, för att se vad som krävs för att du ska vara säker. Det är mindre än vad du tror, men det är samtidigt ett aktivt val du behöver göra för att faktiskt starta.

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: