FIRE

Nej, det brinner inte. I alla fall inte bokstavligt talat. Jag har tidigare skrivit vid ett par tillfällen om att bygga upp sekundära inkomstkällor. Jag förstår att detta låter konstigt för de flesta. Man ska ju ha ett jobb med en bra lön – that’s it! Vad ska man med ytterligare en inkomstkälla till?

Financial Independence, Retire Early (FIRE) handlar precis om detta. Även om denna ”folkrörelse” tar det till det extrema, så handlar det om att inte vara beroende av sin lön. Om man ska hårddra FIRE så innebär det att man ska minimera sina utgifter och maximera sitt sparande. Detta låter såklart extremt för de flesta. Men att investera smart och så mycket som möjligt av sin lön i ung ålder kommer att göra ENORMT mycket över tid. Tittar man i kalkylatorn som jag har erbjudit i tidigare inlägg så ser man tydligt att man efter ett tag kan leva på sina investeringar, på t.ex börsen.

Tanken bakom FIRE gillar jag. Min vän Brannon Lesesne lärde mig det grundläggande gällande investeringar när jag var i USA, då han själv har varit väldigt framgångsrik. Efter detta har jag försökt att investera 25% av det jag har tjänat varje månad. Det har inte alltid gått, men det har varit min målsättning. För en person som tjänar 20.000kr netto i månaden innebär det att investera 5.000kr per månad. Då har man 15.000kr kvar att leva av. Är det omöjligt? Om du följer detta så ”tjänar” du samma summa, 20.000kr i månaden, efter 12år på avkastningen från dina samlade investeringar (räknat på en genomsnittlig totalavkastning på 15%, direktavkastning + värdeökning). 12 år för att bli ekonomiskt fri…

Skapar det en trygghet att ha en extra månadslön? Börsen är inte det enda alternativet, men det är något som många känner till. Även om man inte följer FIRE fullt ut, så kan man anpassa det efter egna förutsättningar. Fundera på vad du själv kan göra i din egen ekonomi för att skapa din egen FIRE.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: