Vad har jag missat?

Antingen så har jag missat en en otroligt viktig detalj i all den information som har publicerats vad gäller Corona-viruset, eller så är mina resonemang så långt ifrån beslutfattarnas som det bara går. Ja nästan som om jag var från en annan planet?

När jag läser på Folkhälsomyndighetens officiella hemsida om smittan så påminner väldigt mycket om en vanlig influensa. Både vad gäller symptomen (feber, muskel- och ledvärk, irritation i luftvägarna, halsont) och hur smittan sprids vidare (genom droppar av sekret från luftgångarna, dvs genom hostningar och nysningar). Så om du hostar eller nyser på någon annan, eller direkt i din handflata och sedan rör vid någon annan som tar sig runt näsa/mun så sprids smittan vidare. Är det inte då bara sunt förnuft att hosta/nysa i armvecket och vara noggrann med att tvätta händerna? Jag kan till och med köpa att man använder munskydd om man vill vara extra försiktig.

När man läser en rapport från WHO om influensasäsongen i Sverige för två år sedan (17/18) så fanns det 505 bekräftade dödsfall orsakade av säsongsinfluensan (B/Yamagata). Då var det 3,8% av de drabbade som dog. När man läser på Folkhälsomyndighetens hemsida så ligger dödligheten bland de som drabbats av Coronasmittan mellan 1-2%. Alltså ungefär hälften jämfört med säsongsinfluensan som var för två år sedan.

Troligtvis är Corona mer smittsamt än än vanlig säsongsinfluensa, så har jag i alla fall uppfattat det. Men dödligheten verkar vara lägre. Det innebär att många fler kommer att bli smittade jämfört med en vanlig säsongsinfluensa. Majoriteten insjuknar efter fem dagar och blir friska genom egenvård i hemmet enligt Fokhälsomyndigheten.

Så vad är det jag har missat? Varför stänger länder sina gränser? Varför ställs små och stora evenemang in? Varför stänger man skolor, när det till och med har visats att smittan inte sprids lika effektivt bland barn? Varför skapar makthavare skräck och panik i samhället? Jag måste ha missat något som alla andra uppenbarligen har fattat. När jag gjorde ett läs- och situationsförståelsetest för ett tag sedan till ett jobb jag sökte så maxade jag det testet. HR på det företaget hade aldrig sett så höga poäng, inte ens bland företagets chefer. Så helt dum i huvudet kan jag ju inte vara. Men något förstår jag uppenbarligen inte?

Jag påstår mig inte ha någon lösning och har inte lagt någon tid på att försöka hitta någon heller. För mig fortsätter livet som vanligt. Blir jag smittad så får jag kanske vara hemma några dagar från jobbet, sen är jag tillbaka igen. För jag har dubbelt så stor chans att överleva Corona som om jag hade blivit smittad av säsongsinfluensan som var för två år sedan.

Många har förlorat upp till en tredjedel av sin pensionsfond. Väldigt många kommer att bli av med jobbet. Många kommer att få det tufft ekonomiskt när företag måste varsla eller stänga ner. Många är belånade upp till öronen och har inte en tillräckligt stor marginal eller buffert att klara av att bli av med jobbet. Paniken som sprids skulle kunna leda till en total kollaps i vissa delar av samhället. Konsekvenser som kanske påverkar samhället i större utbredning än om alla hade fått lite feber och hosta i några veckor.

Som jag ser det finns det alltså två alternativ. Antingen så har jag missat något väsentligt. Då tar jag med öppna armar emot den informationen. Eller så finns det någon dold agenda hos världens makthavare. En sorts konspirationsteori om att återställa en viss balans efter många års uppgångar i ekonomin. Ett försök att skapa en härdsmälta för att sedan börja om igen. Nu när jag tänker på det så skulle ett tredje alternativ kunna existera. En massmedial girighet. För hur mycket extra uppmärksamhet får inte nyheterna, tidningar mm i denna situation? Och ju mer skräck som sprids ju med uppmärksamhet får de, vilket innebär mer pengar. Givetvis påverkar detta även politikers och andra makthavares omdömen.

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: