Säkra din ekonomi i Corona-tider

Hur marknaden och ekonomin reagerar på dagens krisläge är intressant att studera om man har förmågan att ta ett steg tillbaka. Då kan man lära sig väldigt mycket om människor och samhället. För att kunna sta ett steg tillbaka och lära sig av situationen är det viktigt att inte själv vara uppslukad av den. Innan jag går in på vad man kan göra själv, med sin egen ekonomi, så vill jag lyfta en tanke som jag själv har. Som jag inte riktigt förstår. Du som läsare får gärna kommentera vad du tycker och tror.

I mitten på februari när smittan spreds i världen och allting började handla om viruset Covid-19 så kände jag mig ganska lugn. Jag läste på så mycket jag kunde och förstod att det säkert skulle påverka samhället i en viss grad, men följde rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och WHO. Börserna svarade med att rasa 25-40%. Idag kan jag säga att jag är mer orolig för vår samhällsekonomi vad gäller allt med varsel, permitteringar, konkurser som vi säkert bara har sett början på, restriktioner och inställda evenemang. Listan kan göras lång. Börsen har då svarat med att gå upp 10-15% senaste veckan. Kanske en överreaktion från början som nu korrigeras? Jag vet inte… Men det känns konstigt.

Men vad kan man då göra för att Corona-säkra sin ekonomi. Inget jobb är säkert idag. Om du inte jobbar inom sjukvården eller på ett bårhus. Det viktigaste, som säkert kan lugna väldigt många, är att få koll på sin egen privatekonomi. Få koll på sina utgifter. Vad behöver man få in varje månad för att få det att gå runt? Vilka utgifter kan man skära ner på under en kortare period? Det hade ju varit tjänstefel av mig om jag som delägare i ett företag som utbildar i Excel inte i detta läge hade föreslagit att ställa upp all kostnadsställen och intäkter i ett Excelblad.

Det behöver inte vara speciellt avancerat eller ta så lång tid. Men att gå igenom vilka kostnader man har för boende, försäkringar, transport, mat, kläder, kommunikation, husdjur, spara/investera, nöjen och övrigt. Detta är de kostnadsställen som jag/vi har, du kanske har andra och varje kategori har kanske ett par olika poster under sig, beroende på hur detaljerat du vill göra det. Men detta är ett enkelt sätt att varje månad få koll på sina utgifter och göra en snabb och överskådlig budget. Ställ detta mot hushållets intäkter så ser du om du går plus eller minus varje månad. Om du redan innan krisen går minus så är det läge att se över dina kostnader. Räkna med att du bara kommer att få ut 80% av din lön, så kommer du att vara förberedd den dagen det kommer att varsel eller en permittering.

Vad ska man då dra ner på? Vissa kostnader går inte att dra ner på. Andra saker kan man göra annorlunda. Som att t.ex. göra en matlåda i stället för att köpa dagens lunch ute. Många drar kanske ner på spara/investera. Detta är bland det SISTA jag skulle göra. Framgångsrika investerare investerar när andra får panik och samlar på sig likvider när alla andra investerar. Men jag förstår de som slutar spara/investera, för det är den enkla vägen. Då kanske man fortfarande kan nätshoppa, gå på krogen eller vad man nu gör med sina pengar. Men att få full koll på dina utgifter tror jag kommer göra att du sover bättre på natten, även i oroliga tider som dessa. Ett annat alternativ är att bygga upp en andra, eller tredje inkomstkälla. Då är du inte lika beroende av din lön från din anställning, utan får in pengar från olika håll.

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: