Myt #1 – Det är bra att äga sin bostad…

Den närmsta tiden kommer jag att leverera fem myter om ekonomisk utveckling som finns i samhället, och hur dessa relaterar till ekonomiskt oberoende. Mycket handlar om finansiell intelligens och att förstå hur pengar fungerar och vad men behöver göra för att bygga upp en förmögenhet.

Under min egen uppväx har jag fått höra att ”det är bra att äga sin egen bostad” och att om man äger sin bostad så ”betalar man till sig själv” eller att det har varit en ”bra investering” att köpa ett hus eller en lägenhet. Väljer man att titta succéhistorier eller väljer ut specifika tidsintervaller så kan det se väldigt bra ut. Men enligt SCB (Statistiska Centralbyrån) så har utveckling på bostäder i Sverige senaste 20 åren legat på i genomsnitt 6% per år. Man hör ju om personer som köpt hus för ca 20 år sedan för 1.000.000kr som idag är värda över 3 miljoner. Om du lägger en omvänd ränta på ränta effekt på det så får du fram 6% per år. Vissa hus är såklart värda mer, men då har man kanske fått byta ut värmesystemet en eller ett par gånger, renoverat kök och badrum. Då blir det en helt annan jämförelse i grunden.

Stockholmsbörsen har enligt Aktiespararna legat på en genomsnittlig avkastning på 8,5% de senaste 20 åren. Det är en utveckling som hade gett dig 1,7 miljoner kronor bättre avkastning under samma 20 år. Hade din portfölj dessutom varit viktad mot Investmentbolag så hade du haft ytterligare 1,7 miljoner kronor MER än du fått i avkastning på din bostad (totalt 6,4 miljoner).

Att se sin bostad som ”bra investering” är FEL. Men det är samtidigt inte den sämsta investering heller. Det finns däremot en annan myt som är långt mycket sämre än än att ha pengarna i sin bostad. Jag tror jag kommer att avsluta med den. 🙂

Jag vill avsluta med att säga att jag gillar att äga större delen av mitt eget boende. Det känns tryggt. Jag vet att jag säger emot mig själv. Och att känna trygghet skapar ingen utveckling. För egentligen skulle jag hyrt en lägenhet och ”trejdat” och legat på 8% i månaden med det kapitalt i stället…

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

2 reaktioner till “Myt #1 – Det är bra att äga sin bostad…

  1. Intressant läsning Tobias, tack för många bra inlägg! Hur ser du på skillnaden att ett hus/lägenhet köper man oftast för lånade pengar, medans aktier köper man för pengar man redan har? Påverkar denna skillnad värdeutvecklingen på det kapital man har vid startpunkten?

    Gilla

    1. Tack för din kommentar Simon! Mitt intresse för investeringar började när jag gick på universitet i USA, då hade jag inte så mycket pengar. Men jag tog fullt CSN-lån ett par år och fick ihop några hundra tusen. Ett lån med bättre villkor är svårt att hitta. Hälften tog jag till insats och köpte en lägenhet för och hälften började jag handla aktier för. Med facit i hand, om jag tittar på utvecklingen, så ångrar jag att jag vid den tidpunkten la en enda krona på att köpa en bostadsrätt. Men som jag har skrivit så ”känns det bra” att äga ett eget boende. Men rent ekonomiskt tycker jag inte att boendet ska ses som investering som ger avkastning. Det är en annan sak att investera i fastigheter för uthyrning eller annat. Numera fokuserar jag enbart på investeringar som skapar ett kassaflöde. Men det är såklart upp till var och en att välja själv. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: