Myt #2 – Man ska undvika att låna pengar.

Detta är en fälla som väldigt många går i. Att inte låna till konsumtionsvaror förutsätter jag att du som läser detta redan har insett är ett BIG NONO. Så släpp det och läs vidare.

Många, precis som jag, har växt upp med föräldrar som har sagt att man inte ska låna för mycket och att man ska försöka att betala av billån, huslån mm så fort som möjligt. Inget konstigt med det. Min föräldrar hade en ränta på över 15% på 90-talet och är antagligen påverkade av det. Men vi är inte där nu. Och det är viktigt att förstå hur pengar fungerar om man vill bygga upp tillgångar.

Låt säga att du tar ett lån på 250.000kr. Idag har du en ränta på under 3% utan vidare från egentligen vilken bank som helst. Då kostar det dig under 7.500kr på år i ränta. Stoppar du in det i en indexfond, som historiskt sett legat på runt 8% så har du TJÄNAT 12.500kr redan första året. GRATIS PENGAR! Kanske mer om du hittar en bra fastighets-, teknik- eller investmentbolagsfond.

Ett lite ”säkrare” alternativ är att välja att investera, vilket kan ge dig en bra avkastning varje månad, i stället för att betala av på huslånet (för att eventuellt minska dina kostnader). Om du ser det som ett företag som har utgifter (ränta) och intäkter (avkastning) så tror jag att vilken företagare som helst hade förespråkat högre intäkter med samma kostnader, framför minskade kostnader utan utveckling på intäktssidan.

Senaste tiden har jag tittat mer och mer på automatiserad trading. Det innebär att man programmerar en robot/dataprogram som sköter all handel. Du kan programmera den med din egen strategi, med fördelen att den inte tar hänsyn till känslor (stor fördel). Just nu är jag aktiv på två marknader med automatiserad handel där jag ser en nettoavkastning på 8,98 och 9,1% i månaden.

Så om du funderar på att köpa en bil för 250.000kr som MINSKAR i värde, så skulle du i stället kunna använda dig av automatiserad handel, ha en avkastning på drygt 20.000kr i månaden, leasa en bil och ändå ha runt 15.000kr över. Varje månad…

T.R.

Publicerad av tobiasrosendahl

Från Golfproffs Till Entreprenör. Ser möjligheter där andra ser hinder. Bygger aktivt en passiv inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: