Aktier och fonder

Aktier är något som har intresserat mig i ca 10-15 år. Kanske ännu längre. Jag har testat olika strategier, allt från att köpa och sälja mindre bolag till att nu köpa för att behålla. Aktier är den delen av mitt totala innehav som är mer långsiktigt. Vi snackar 25-30 år. Jag ser det som min framtida pension. Det som gör att jag förhoppningsvis inte behöver känna någon stress att jobba längre än till det jag fyller 60 år, även om jag väljer att göra det.


Ditt val av plattform

Avanza Bank

Det första man bör göra är att hitta en plattform som man gillar och som har det man behöver. Avanza har allt jag behöver för mina aktier och fonder, samt att den tilltalar mig visuellt. Här finns även sparkonton med ränta och schyssta erbjudanden för lån. Jag har även testat Nordnet och Swedbank, men slutade med ett ISK hos Avanza.


Aktieportföljen

23 olika bolag

Hur många aktier ska man ha? Vad är för mycket och vad är för lite? Med tanke på min tidshorisont har jag utgått från att täcka flertalet branscher med några utvalda bolag i varje bransch. Det viktiga är att du hittar något som passar dig, din sparhorisont och risk. Själv ser jag min aktiedepå som en trygg del i mitt totala innehav och har därför valt att köpa lite större bolag som är väl etablerade och har en fungerande och vinstdrivande affärsidé.


Diversifiering

Portföljen bestå av byggbolag (Peab, Byggpartner), fastighetsbolag (Nyfosa, Castellum, Tre Kronor, Samhällbyggnad, Cibus), finans (SEB, Swedbank, Nordea), industribolag (ABB, Bravida, Volvo, Nordic Waterproofing), investmentbolag (Investor, Kinnevik, Lundbergs, Ratos), konsument (ICA, Axfood), spelbolag (Kindred) och teknik (Vitec Software, Mycronic).


Fonder

Jag ser fonder som ett bra komplement till de aktier jag har valt sedan tidigare. Jag vill inte ha allt för många aktier att hålla koll på heller. Runt 20st har jag bestämt för är ganska lagom. För dig är det kanske mer, eller mindre. Jag har bland annat valt att lägga till två teknikfonder, en småbolagsfond och en USA-fond för att täcka upp den delen av marknaden som jag annars inte riktigt kommit åt med mina aktier. USA-fonden är även ett steg i att börja exponera portföljen mot andra marknader än bara den svenska.


%d bloggare gillar detta: