Om Tobias Rosendahl

  • Ålder: 32
  • Yrke: Egen företagare
  • Utbildning: Kandidatexamen i Psykologi (Georgia State University) Ekonomi/Redovisning/Finansiering (Justus Tranchell Gymnasium) Ekonomisk Historia och Företagsekonomi A (Lunds Universitet)
  • Intresse: Golf, träning, ekonomi, fiske
  • Övrig merit: Golf – 1:a Amerikanska Collegemästerskapen (NCAAII), First Team All American, 2:a individuellt på EM i Italien.

I oktober -86 döptes jag till Håkan Tobias Rosendahl. Mina föräldrar hade hoppats på en Therese, men när jag kom ut den 14:e juni insåg dem att Therese var inte ett lämpligt namn för en pojke. Så det fick bli Tobias i stället, och vem tror du har namnsdag den 14/6? – Jo, Håkan. Mina föräldrar har begränsad fantasi, men ni kommer att förstå att dem har desto större hjärta.

När jag var 7 år tog min pappa med mig på min första fotbollsträning. Kommande 9 år tror jag inte att det gick en enda dag utan att jag sparkade på någon form av boll. Sommaren 1998 blev jag uppmärksammad av Landskrona BoIS, då var jag 12 år. Samma sommar fick jag diagnosen Reumatism, mitt högra knä hade blivit ungefär dubbelt så stort som mitt vänstra, och det kändes som att mina drömmar som fotbollsproffs gick i kras. Som 12-åring tar man det ganska så hårt. Men ett år senare var jag tillbaka, provtränade för Landskrona BoIS, och spelade där i 3 år. Reumatismen gjorde sig åter igen påmind, denna gången i vänster knä och höger fotled. Det blev slutet på en fotbollskarriär som knappt hade börjat.

Jag har sysslat med dem flesta idrotter. På sommaren var det fotboll, och senare golf, och på vintern var det innebandy, bordtennis, hockey och badminton. Jag vet inte hur jag hann med allting, kanske hade jag fler timmar på dygnet då? Hur orkade mina föräldrar? Antagligen så tyckte dem att det var roligt, eller så är dem bara helt fantastiska som gör allt för sina barn. Jag har ju en bror, som är 2 år yngre än mig. Han skulle också spela fotboll, innebandy, och allt annat.

Reumatismen förde mig från fotbollen in på golfen. Efter några år av blod, svett och tårar gick jag ut i ledarbollen på Junior SM. Efter det blev jag uttagen till landslaget, där jag fick spela 3 st EM. Det är en tid som jag alltid kommer att minnas.

Saken med autoimmuna sjukdomar, som reumatism, är att det inte finns något botemedel. Det finns mediciner som håller sjukdomen på en lägre nivå. Inflammatoriska sjukdomar har även en tendens att sprida sig, i mitt fall till mage och rygg. År 2009 – 2010 var två extremt jobbiga år. Jag var vid tillfället i USA och studerade/spelade golf. ”- You will never be able to play golf again.” Det var utlåtandet från flertalet läkare som jag träffade i USA under dem 2 åren. Men det gjorde jag. Jag kämpade mig tillbaka, vann kvalet till en av dem största tourerna i Nordamerika, och fick leva min dröm. Jag fick problem med kroppen igen några år senare, och kunde inte spela på i stort sätt hela 2014. Jag tog mig tillbaka igen, och hade två väldigt bra år 2015 och 2016 där jag slutade topp 10 på den Nordiska rankinglistan. Nu har jag fått problem med kroppen igen. Jag gjorde två operationer för cirka ett år sedan. Smärtan i rygg/höft känns annorlunda den här gången. ”Du kommer aldrig att kunna spela golf igen” har jag hört även den här gången. Det finns inte en cell i min kropp som har gett upp, det ligger inte i min natur att ge upp, oavsett vad det handlar om.

2012 började jag att investera och bygga upp mina tillgångar sidan om golfen. Det var två separata konton, som jag nu förstår var helt rätt gjort av mig. 2014, när jag var skadad nästan ett helt år, förstod jag vikten av att ha en sekundär inkomstkälla. I april 2015 hade jag gått ett helt år utan inkomst från min golf. Då hade jag 10.000kr kvar på kontot. Det innebar att jag kunde spela en, kanske två, tävlingar till. Sen var pengarna slut. Och då hade jag inte räknat in övriga kostnader som hyra, mat, bil, mm. Med kniven på strupen var jag tvingad att hitta någon form av intäkt för att klara mina fasta kostnader den månaden och ta mig till i alla fall två tävlingar. Bland annat så sålde jag reklamplatser på min bil, och hyrde ut min lägenhet i andra hand för att i stället hyra ovanvåningen i min bästa kompis hus. Kanske var det det som var vändningen? Att ha pressen att bara kunna spela två tävlingar till. Den månaden spelade jag in över 100.000kr.

Med en oviss framtid, lägger jag nu mycket tid på att bygga upp mina tillgångar och på så sätt en sekundär inkomst. Den ekonomiska pressen har minskat betydligt, och jag är idag inte orolig för min ekonomi. Jag har skaffat mig grundläggande kunskap inom ett par områden som jag har förstått är viktiga för ekonomisk framgång, och jag utbildar mig själv hela tiden, varje dag. Jag hoppas givetvis att komma tillbaka till golfen, men det kommer att ta tid.

T.R.